Martin Chaloupka se narodil 17. května 1947 ve Fryštátu (dnešní Karviné), pak se s rodiči odstěhoval do Humpolce a později vyměnil Vysočinu za severočeskou Bílinu.

Jeho otec, stavař, mu předurčil osud a Martin Chaloupka šel studovat stavební školu v Kadani, kterou ale předčasně opustil a utekl k divadlu, kde spolupracoval s osobnostmi od Marvana, přes Hlinomaze až po Bartošku nebo Heřmánka. V Ústí nad Labem se také oženil a založil rodinu. Pak přesídlil do Liberce a ve zdejším divadle F. X. Šaldy nastoupil jako zvukař a osvětlovač. Na začátku 80. let začal pracovat v redakci tehdejší Československé televize.

V první polovině 80. let ze dne na den koupil chalupu v Kryštofově Údolí, kterou začal přestavovat.

Po revoluci začal Martin Chaloupka podnikat. Otevřel cukrárnu, vybudoval na bývalém smetišti v Kryštofově údolí minigolf. Když mu Gertruda Antošová řekla o staré místní tradici, výrobě betlémů, a vzpomněla si, že jeden kus leží v hospodě na půdě, byl to počátek myšlenky na založení muzea betlémů.

Časem si všiml, že uprostřed vsi stojí polorozbořená a nevyužívaná trafostanice a další výzva byla na světě. Rozhodl se ji koupit a přeměnit na třetí orloj v republice. Za pomoci řezbáře Václava Plechatého a dalších řemeslníků začal vše realizovat. V roce 2007 se orloj stal skutečností.

Martin Chaloupka měl zase čas koukat kolem sebe. Po orloji, muzeu betlémů, márnici a několika sochách přišel Martin Chaloupka s další turistickou atrakcí sochou čůrajícího voříška.

„Dej Ti, Martine, Pán Bůh věčnou slávu a odpočinutí. Budeme na Tebe vzpomínat a budeš nám tady chybět," vyjádřil soustrast hejtman Martin Půta.