Nejstarším kandidátem je devadesátiletý komunista Zdeněk Bečka, který chce do zastupitelstva v Turnově na Semilsku. „Osmnáctiletých uchazečů v kraji kandiduje dvacet jedna," informovala ředitelka Krajské správy Českého statistického úřadu v Liberci Stanislava Riegerová.

„Průměrný věk kandidátů se je 45,99 roku, věkový průměr žen je o něco vyšší než mužů," doplnila Riegerová. Více než 43 procent uchazečů kandiduje v rámci místních sdružení či sdružení nezávislých kandidátů. V 31 obcích v Libereckém kraji budou voliči vybírat jen z jediné kandidátky, nejvíc jich je na Semilsku a Českolipsku. Ve 20 obcích kandidují jen jednotlivci.

Už je rozhodnuto

Kdo vyhraje volby, mají například jasno v Plavech na Jablonecku, kde se o přízeň voličů uchází jen jedno sdružení a opět v čele stojí dosavadní starostka Věra Mužíčková. Svou účastí tu lidé dají najevo, přízeň svým zástupcům a zájem o obecní dění.

V Jablonci třicet

Nejvíce zastupitelů budou volit lidé v Jablonci, tady je třicetičlenné zastupitelstvo.

O křeslo primátora se uchází třináct mužů. Ať zvítězí ten či onen, sestavit vládu na radnici nebude zřejmě nic jednoduchého. Nedá se totiž předpokládat, že vítěz bude mít takovou převahu a počet zastupitelů, aby si mohl diktovat. Některá namlouvání, jak jsme z kuloárů zjistili, už se konala, ale všichni jsou velmi zdrženliví. „Jde jen o takové oťukávání," okomentoval jeden z politiků.

Vsadili na VIPky

S železnou pravidelností se před jakýmkoli typem voleb do regionů rozjíždějí VIP politici jednotlivých parlamentních stran. Výjimkou nejsou ani ty nadcházející komunální, byť ve městech a obcích velmi často lidé volí podle osobností na kandidátkách než politické příslušnosti.

V úterý se Jablonečané mohli v centru na Dolním náměstí potkat s knížetem, Karel Schwarzenberg pak diskutoval se svými příznivci a členy TOP 09 i v pizzerii u bazénu.

Na dalšího ministra a to průmyslu a obchodu a současně stínového ministra financí, Jana Mládka, se mohou Jablonečané těšit už v pátek. Jeho kroky mimo jiné povedou mezi korálky a sklo do bižuterního paláce.

… jako když tiskne

Ve středu se nejen do Jablonce chystá sám ministr financí. Příznivci hnutí ANO a Andreje Babiše v České mincovně ale budou zklamáni. V úterý dopoledne přišla omluva v tomto znění: „… pan Babiš zítřejší návštěvu České mincovny musel zrušit, protože se musí účastnit zasedání Sněmovny a třetího čtení," lituje odvolanou ministerskou návštěvu ve „výrobně českých mincí" Jana Kratochvílová.

Zvláštní… v programu na webových stránkách hnutí v úterý ve 14.00 hodin čteme, že na 24. září má uvedeno: 11.00 Náměstí Českého Ráje Turnov, 12.30 Mírové náměstí Jablonec, 16.00 talk show v Liberci. „V koloseu bude pokračovat beseda s občany," zve v poledním emailu Jaromír Hasoň z oddělení komunikace hnutí ANO. A pak stihne ještě podvečerní Frýdlant a večerní Chrastavu. Zřejmě se politik umí naklonovat… nebo?

Kdy a jak?

Komunální volby se uskuteční 10. a 11. října. „Volič má tolik hlasů, kolik se volí členů zastupitelstva v dané obci a žádné prioritní hlasy v těchto volbách nejsou," zdůraznila Riegerová.

Voliči podle ní stále v hlasování chybují, mají přitom tři možnosti. Tou nejjednodušší je označit křížkem vybranou stranu. „Tím ale volič respektuje navržené pořadí kandidátů, pokud by některé kandidáty strany označil křížky, nebude se na to brát zřetel," upozornila Riegerová.

Pak má volič možnost zakřížkovat plný počet kandidátů napříč stranami, přičemž nemusí označit plný počet zastupitelů, nesmí jich být ale víc. Pokud by třeba v Liberci zakřížkoval 40 kandidátů bude lístek neplatný.

Třetí možností je kombinace obou způsobů, kdy volič označí stranu a zároveň si z ostatních kandidátek vybere další zastupitele. Při sčítání pak spočítají hlasy pro jednotlivé kandidáty, a teprve ty, které zbudou do plného počtu zastupitelů v dané obci, dostane zvolená strana.