„Některé víkendy byly na sjezdovkách tak nabité, že jsme něco takového ještě nezažili,“ říká ředitel společnosti Ski Bižu Pavel Bažant k pomalu polevující, i když podmínkami stále výborné lyžařské sezoně. Ještě před koncem roku to v Jizerských horách vypadalo neslavně, ale od lednových sněhových přívalů začaly nebývalé návaly. Podle prvotních odhadů navštívilo největší skiareály na Jablonecku i přes pozdní začátek sezony, jabloneckou kalamitu a arktické mrazy nejvíc lyžařů za posledních pět let.

„Co do návštěvnosti je to skutečně povedená sezona a můžeme mít radost. O nejlepších lednových víkendech přijíždělo na nejnavštěvovanější Špičák i devět stovek aut,“ konstatoval ředitel Ski Bižu, která v regionu provozuje všechna velká střediska Špičák, Severák i Bedřichov.

O skvělé sezoně mluví i sami lyžaři. „My jsme s přítelem jezdili celý leden a pak i v těch mrazech a vůbec to nebyl problém. Po odpolednech bylo slunečno a naopak to bylo super lyžování,“ řekla Deníku devětadvacetiletá Lenka z Jablonce.

Podle Pavla Bažanta skutečně mnoho lidí lyžovalo i během silných mrazů, i když až v odpoledních hodinách. „Poránu a dopoledne byly mrazy ještě hodně nepříjemné a lyžovat nešlo,“ poznamenal Bažant s tím, že technické problémy nadělal mráz jen ojediněle. „Někdy kvůli výlukám na vysokém napětí stály vleky,“ připomněl.

Přes to všechno byla sezona nečekaně úspěšná. Překvapivě se ale vysoká návštěvnost nenese ruku v ruce s výdělkem. S tržbami je na tom Ski Bižu stejně jako loni. „Je to dáno tím, že jsme změnili spektrum jízdenek a lidé začali jezdit na kratší dobu. I za tržby jsme ale spokojeni,“ vysvětlil ředitel společnosti.

Nenaplněné představy tak zůstaly snad jen u nově zavedeného skibusu, který jezdí ze Špičáku na Severák a zajíždí také na bobovou dráhu do Janova. „S jeho využíváním to nebyl zázrak, ale byla to první sezona a v té příští už po těchto zkušenostech určitě bude jezdit jinak,“ upřesnil Pavel Bažant.