Tyršovy sady nejsou již léta zrovna idylickou lokalitou k odpočinku. Městská policie místo zařadila i mezi rizikové lokality.

Jablonecký magistrát již léta hledá cesty, jak park zkulturnit a zklidnit.

A proto se letos vrací k nápadu ucházet se o grant z Nadace Partnerství. „Záměr však nejprve projedná 12. března od 17 hodin v jídelně Gymnázia U Balvanu s občany města," upřesnila Markéta Hozová, mluvčí jabloneckého magistrátu. Od nadace je možné získat příspěvek až 25 milionů korun a odbornou podporu.

V projektovém záměru obnovy Tyršových sadů kromě sadových úprav a zřízení vodního prvku je nové oplocení, obnova cest, úprava prostor u altánu, odstranění WC z parku, neboť nové vznikne letos při rekonstrukci otočky tramvaje, a zpřístupnění břehu Nisy i řeky samotné pro návštěvníky parku, které souvisí s odstraněním parovodu.

„Rozpočet je předběžně stanovený na 28 milionů korun, neboť nadace poskytuje devadesát procent příspěvek, takže město se musí podílet minimálně 3 miliony korun," vysvětlila Iveta Habadová, vedoucí oddělení dotací jabloneckého magistrátu.

Vodní nádrž a fontána zmizely z parku v létě 2012. „Město opravilo dešťovou kanalizaci a prořezalo stromy. O rok později dostal Tyršův park nové herní prvky na dětské hřiště, koše i lavičky. Na podzim téhož roku se tu za finančního přispění ministerstva vnitra v rámci prevence kriminality objevilo veřejné osvětlení. Své 120. narozeniny už park oslavil i s čerstvě natřeným altánem, v němž se odehrál opět promenádní koncert. Od roku 2014 zde nedělní odpolední koncerty probíhají v létě v rámci festivalu Město plné tónů," vypočítal náměstek primátora Lukáš Pleticha.

Už před lety

Do stejné výzvy se Jablonec přihlásil už v roce 2011. Projekt prošel veřejným projednáváním, na němž všichni bez výjimky řekli, že chtějí park zachovat a oživit.

Většina z přítomných volala po jeho prosvětlení a omlazení dřevin, napřímení cestiček, aby je bylo možné v zimě lépe udržovat, po návratu k přírodnějšímu rázu celého parku včetně jezírka a vše přizpůsobit jabloneckému klimatu.

Tyršovy sady tehdy Nadaci Proměny zaujaly. V grantové výzvě se sešlo 52 projektů z 50 měst, z nichž postoupilo 14 do dalšího kola, a Jablonec byl mezi nimi. Nadační příspěvek nakonec získaly Jiráskovy sady v Litoměřicích.

„Od té doby se v Tyršových sadech mnohé změnilo, ale přesto má park další rezervy," popsal Pleticha a dodává: „Nyní je zde sice kvalitní osvětlení, prořezaná zeleň, citelně tu však schází například vodní prvek, který tu byl."