Na chodbě a v učebně vedle zkouškové místnosti je cítit napětí. Chlapi ve vězeňských teplácích tu posedávají, procházejí se, koušou si nehty, balí cigarety, sem tam některý z nich mrkne na papírky nalepené na tabuli. Písemnou a praktickou část mají tito „třeťáci“ za sebou, teď je v rýnovické věznici čekají závěrečné ústní zkoušky, které skládají jako učni středního odborného učiliště.

Otázek bylo třicet, v pondělí zkoušku absolvovalo dvanáct učňů. „Čtyři prospěli a osm prospělo s vyznamenáním,“ upřesnila mluvčí věznice Monika Králová.

Příklady fungujících projektů se zaměstnáváním odsouzených a lidí propuštěných z vězení představili organizátoři workshopu 3. května 2018 ve Věznici Rýnovice v Jablonci nad Nisou. Na snímku je jeden z pracujících vězňů při montáži svítidel.
Odsouzení jsou dobrá pracovní síla. Věznice proto rozšířila prostory

Jak se získává železo, při jakých teplotách se kalí ocel, nauka o měřidlech, praktická zkouška na soustruhu. To vše a mnohé další musí umět absolvent učebního oboru obráběč kovů. A je jedno, jestli je mu 18 nebo 40 let nebo jestli má v oknech mříže. Právě tohoto oboru se týkaly závěrečné ústní zkoušky v rýnovické věznici.

Celkem ze 30 studentů třetího ročníku k nim bylo připuštěno 27 odsouzených, jeden na poslední chvíli sám odstoupil. „Překvapila mne úroveň znalostí odsouzených. Věřím, že i díky nově prohloubené spolupráci věznic s úřady práce se jim podaří po propuštění nalézt odpovídající práci,“ popsal náměstek ministra vnitra Vladimír Zimmel, který navštívil pondělní část zkoušek.

Věznice Rýnovice Závěrečným zkouškám oboru obráběč kovů přihlížel náměstek ministra vnitra ČR Vladimír Zimmel (v otevřeném saku).Zdroj: Věznice Rýnovice

29letý Jiří je absolventem oboru obráběč kovů na Školském vzdělávacím středisku Rýnovice již rok. Za majetkovou trestnou činnost si má „posedět“ ještě pár měsíců. „Dnes je dobrá doba, zaměstnavatelé jsou ochotni vzít i bývalé vězně. Tak snad se uchytím i já. Raději bych pracoval v menší firmě, ale když nebude jiná volba, půjdu i do Škodovky,“ vysvětlil mladý muž.

FOTO: Věznice RýnoviceVězni odsoudili Krista Jablonec n. N. - Velikonoce se kvapem blíží a připravují se na ně i věřící odsouzení ve Věznici Rýnovice. Odnepaměti je nedílnou součástí Velikonoc tradice pašijových her, tedy her o utrpení a umučení Ježíše Kr
Ve věznici v Rýnovicích se odsouzení ujali rolí a nastudovali pašijové hry

PRÁCE JIM JDE OD RUKY

Jiří budoucím prvákům pomáhá seznamovat se s obráběcími stroji. „Kluci jsou šikovní, práce jim jde od ruky,“ doplnil Jiří. To potvrdil i vedoucí vzdělávacího střediska Jindřich Fajfr. „Dle pedagogů, kteří učí i v civilu, víme, že odsouzení jsou v průměru lépe připraveni ke zkouškám než klasičtí učni,“ popsal Fajfr.

41letý František si má „odkroutit“ ještě pár let, také za majetkovou trestnou činnost. „Jsem už starší než většina kluků tady, a tak se mi hodí každý výuční list. Původně jsem se vyučil autoklempířem, ale vím, že dneska se už nic nevyklepává a mění se kus za kus,“ popsal František. Má štěstí, jeden z jeho kamarádů z civilu mu už dopředu nabízí místo ve své firmě. „Je to hned lepší pocit,“ doplnil. Nejen jemu škola pomohla vyplnit čas strávený za mřížemi. „Jsou s tím spojeny i výhody. Třeba dostáváme i více jídla než ti, kdo se neučí nebo nepracují,“ popsal František.

Ilustrační foto.
Věznice jsou přeplněné. Lehčí zločinci mohou zůstat na svobodě. S náramky

Závěrečné zkoušky absolvuje úspěšně vždy většina učňů. „Je to kolem 80 procent přijatých učňů, což je pěkné číslo,“ přiblížil ředitel věznice Vlastimil Kříž. V rýnovickém vězení probíhá výuka od roku 1983. Od té doby tu rozdali na tisíc výučních listů.