Nový dokument, který Radě města po několika měsíční práci předložila Bytová komise, byl schválen v půlce minulého měsíce.

Hlavním důvodem ke změně pravidel byla negativní zkušenost členů komise při řešení konkrétních žádostí. Právě ona totiž dává doporučení Radě města, která následně o přidělení volného byt nebo jeho výměně rozhoduje.

Dřívější směrnice umožňovala žadatelům nabídnutý městský byt odmítnout a to i opakovaně. „V praxi se stávalo, že někteří žadatelé i přesto, že nabídku bytu vícekrát odmítli, zůstávali v pořadníku žadatelů na stejném místě," řekl tajemník města Jaroslav Müller.

CO ZMĚNA PŘINESE?

Změna by se měla zejména dotknout žadatelů, kteří sice o byt žádají, ale vlastní bytovou otázku mají vyřešenu a městský byt nepotřebují. V seznamu žadatelů setrvávají pouze pro případ, že se to někdy v budoucnu bude hodit.

Žadatel o byt bude muset nově jednou za dva roky aktualizovat svou žádost a potvrdit, že nevlastní byt či objekt pro bydlením, jinak bude ze seznamu vyřazen.

V pravidlech navíc zůstala podmínka, kdy po třetím odmítnutí nabízeného bytu je žadatel ze seznamu vyřazen. Novinkou v tomto případě je to, že nová žádost je již zpoplatněna tisíci korunami.

„Zatím jsme žádnou zpětnou vazbu neobdrželi," sdělil starosta Jaroslav Kořínek. Dodal také, že nová pravidla považuje za krok správným směrem.