Bývalý vojenský újezd Ralsko jako dobrá adresa? Co dnes zní jako utopie, může být v budoucnu realitou. Projekt chytrého bydlení v dosud zanedbaném prostoru je totiž součástí strategie dlouhodobého rozvoje, na které teď pracuje Liberecký kraj ve spolupráci s architekty Technické univerzity v Liberci.

Prostor kolem bývalého letiště Hradčany v Ralsku posloužily velkému cvičení integrovaného záchranného systému už v roce 2012.
Hasiči budou cvičit v bývalém vojenském prostoru Ralsko

„Jsme teprve na začátku dlouhé cesty, ale chceme mít jistotu, že budoucí podoba bývalého vojenského prostoru bude účelná a udržitelná pro další generace,“ uvedla náměstkyně libereckého hejtmana Jitka Volfová.

K tomu, aby Ralsko ztratilo nálepku vyloučené lokality a stalo se pro další generace místem, kde trvale zapustí své kořeny, by měla přispět právě studie libereckých architektů, která se opírá o dva základní pilíře: krajinu a finančně přijatelné bydlení. „Jsme schopni stavět energeticky nenáročné domy, aby lidé nemuseli investovat do bydlení kolem 40 procent, ale třeba jen 5 až 10 procent svých příjmů,“ vysvětlil architekt Radek Suchánek, vedoucí katedry urbanismu. Podle libereckého hejtmana by ale rozhodně nemělo jít jen o nějaký satelit Prahy nebo Mladé Boleslavi.

Demolice. Ilustrační foto.
Ralsko čekají další demolice. Na vyčištění areálu by měl přispět stát

Vize libereckých architektů, kteří využívají zkušeností především belgických kolegů, by měla mít podobu nízkoenergetických vilových i bytových domů. „Nezříkáme se ale ani družstevní podoby bydlení, která u nás má silnou tradici a bylo by škoda ji opustit,“ doplnil architekt Suchánek. Podle něj jde o jedinečnou možnost něco takového v České republice vybudovat.

Zatím jde však jen o představy, jež nabudou konkrétnější podoby letos v září, kdy má být studie hotova. Jasná koncepce budoucí podoby území je totiž nezbytnou podmínkou státu, aby další rozvoj Ralska finančně podpořil a kraj mohl čerpat dotace. Do plánu rozvoje by podle architekta Suchánka měli mluvit i obyvatelé dotčených oblastí. S nimi se chtějí architekti setkat během 14 dnů.

Osmdesátihodinová airsoftová simulace, Protector 2016 pokračovala 21. července v části bývalého vojenského prostoru Ralsko na Českolipsku. Do akce typu LARP (z anglického Live Action Role Play) je zapojeno je přes 1000 airsoftových bojovníků z několika ze
Islámští válečníci obsadili Ralsko. Boje potrvají do neděle

NEJPRVE ZBOURAT

Zatím se ale kraj musí vypořádat s demolicemi desítek polorozpadlých objektů, které tu po sovětské armádě zbyly. Letos by jich podle hejtmana Martina Půty mělo jít k zemi deset. Vláda při své návštěvě Ralska slíbila na sanaci 100 milionů. Kraj získal Černého Petra v podobě rozsáhlého zničeného území před 12 lety. Zatím ale zůstalo jen u plánů, co s ním.

Oblast, v níž před válkou žilo především německé obyvatelstvo, zabral před sovětskými okupanty také Hitler, který sem v závěru války přesunul své letky.

Českolipský deník.
KRÁTCE: Ralsko dostane čtyři miliony na demolici objektu