Ještě před samotným transportem chovatelé pelikány zvážili a zkontrolovali jim kroužky a čipy. Nejtěžší pták přitom měl přes 14 kilogramů, což je o dvě kila víc než na podzim. Na jezírku stráví veslonozí několik dalších měsíců, než se opět odeberou na zimoviště.

Začátek libereckého chovu pelikánů se datuje k roku 1975, kdy z královédvorské ZOO pod Ještěd přibyl první jedinec – roční samec Maxim, který pocházel z volné přírody (Uganda). Poslední dva jedinci – samci ročník 2005 a 2006 – pak dorazili do Liberce loni v září rovněž ze ZOO Dvůr Králové. První vlastní odchov liberecká ZOO uskutečnila v roce 1999, zatím poslední pak o dva roky později.

Víte, že…?
• pelikáni obývají území jihovýchodní Evropy až jihu střední Asie a Afriky, ještě v 18. století se ale patrně vyskytovali i v jižních Čechách. Vlastní jsou jim bažiny a rákosové porosty u ústí řek a vyhovuje jim smíšená sladká a slaná voda. Na území Afriky pak vyhledávají sladkovodní jezera,
• dosahují délky 148 až 175 cm, hmotnosti 6 až 15 kg a bílá barva přechází na křídlech v tmavé špičky. Typickým znakem je kožovitý vak pod zobákem, který slouží k chytání ryb,
• pelikáni hnízdí v malých koloniích a staví si na zemi až 150 cm široká hnízda ze slámy, rákosu a klacíků. Samice snáší dvě až tři vejce, z nichž se holá mláďata klubají po 29 až 38 dnech. Osamostatňují se zhruba po čtyřech měsících, přičemž do té doby přijímají natrávenou potravu z vaku rodičů,
• potravu tvoří především ryby, jichž ptáci dokáží denně spolykat 1 až 2 kg.