"Obec za opravu zaplatí 3,7 milionu korun," řekl starosta Malé Skály Michal Rezler.

Opěrná zeď se na hradě postaveném na úzkém pískovcovém bradle zřítila na konci září 2010 v důsledku vytrvalých dešťů. Obec chtěla původně opravu zaplatit z dotace, ale se žádostí neuspěla. "Trochu to naráželo na fakt, že se střetávají zájmy památkářů a životního prostředí. Dotační tituly jsou v podstatě nastavené tak, že památkáře nezajímá skála a životní prostředí zase nezajímá památka," poznamenal starosta.

Proto se podle něj rozhodli, že opravu zaplatí z obecní kasy. "Vybrali jsme si architekta Víta Mlázovského, který je známý například svými opravami na Karlštejně a který projekt upravil, aby byl co nejvhodnější k památce," doplnil Rezler.

Opěrná stěna terasy před kaplí hradu postaveném v 15. století se bude obnovovat za provozu. Řemeslníci budou pracovat v obtížně přístupném terénu. Musí postavit konstrukce nových opěrných stěn pod vyhlídkovou terasou, doplnit zásypy za stěnou, vyřešit odvodnění či doplnit zábradlí.

Vranov je považován za unikátní spojení zříceniny středověkého hradu s duchem evropského romantismu. S délkou téměř 400 metrů je považován za nejkomplikovanější skalní hrad v Čechách. Původně to byla gotická pevnost, v níž byla většina místností a sklepů vysekána do skály.

Zděné ani dřevěné objekty se ale nedochovaly. Počátkem 19. století zpustlý hrad koupil podnikatel F. Z. Römisch, který ho upravil v romantizujícím stylu jako Pantheon, čili památník slavných. V areálu hradu i v okolních lesích nechal vybudovat pomníky a mohyly vynikajících i mytických osobností evropské politiky a kultury. Na skalní terase postavil letohrádek v podobě kaple v duchu romantické gotiky.

Po smrti podnikatele ale areál hradu opět chátral a mnoho z toho, co tvořilo někdejší Pantheon, podlehlo zkáze nebo bylo zničeno. Podle Rezlera si hrad prohlédne asi 15.000 turistů ročně.