Ukládání zubního kamene, zánět dásní či parodontóza trápí kvůli nedostatečné péči o chrup více než polovinu psů. Každý pes by proto měl mít zubní kartáček. Řada lidí však na dentální hygienu svých čtyřnohých miláčků zapomíná. Podle výsledků průzkumu mezi veterináři psům čistí zuby jen pětina majitelů.

„Kazivost zubů není u psů zdaleka tak běžná jako u člověka. Zato se psům mnohem častěji tvoří zubní povlak a následně zubní kámen, jehož nadměrný výskyt výrazně ovlivňuje zdravotní stav dásní," upozorňuje Klára Pospíšilová z veterinární ošetřovny ve Velkých Hamrech.

Počínající problémy poznáte podle zápachu z tlamy. Při zanedbání zubní hygieny psovi zuby vypadají nebo je musí veterinář vytrhnout. Dlouhodobé přehlížení masivní infekce v dutině ústní však může mít i tragičtější následky.

„Neléčený zánět se šíří krví do celého těla psa, postihuje vnitřní orgány a vede k selhání jater, ledvin, plic či srdce. Tento proces nevzniká náhle, ale postupně. Samozřejmě souvisí s nedostatečnou nebo spíše nulovou prevencí," varuje veterinární lékař Milan Richter z Turnova.

Chce to trpělivost

Na přítomnost prstu nebo kartáčku v tlamě by si mělo zvykat už štěně. U dospělého psa je důležitý pozvolný a trpělivý přístup. Přesto mohou někteří jedinci čištění zubů odmítat. Alternativou jsou pak speciální gely, spreje či dentální tyčinky.

„Pokud pes pravidelně a dlouhodobě žvýká dentální pamlsky, dochází k otírání plaku z povrchu zubu, které má podobný efekt jako čištění zubů kartáčkem," říká liberecký veterinář Vladimír Jurek.

Mechanickému čištění zubů může pomoci i strava, zvlášť suché granule. Pokud majitel krmí vařenou stravou, měla by obsahovat větší kousky, které pes musí žvýkat. Po jídle by měl žvýkat dentální pamlsek nebo hračku, která napomáhá mechanickému čištění zubů.

Na podporu prevence dentálních onemocnění psů se zaměřuje celosvětový program Měsíc zdravého chrupu.

V rámci 8. ročníku budou veterináři v Libereckém kraji během července rozdávat dentální tyčinky s edukačními brožurkami. Jejich seznam a další informace naleznete na stránkách www.peceopsa.cz.

Péče o psí chrup: Máte řadu možností

- Kartáček a pasta pro psy s obsahem enzymů, které narušují vzniklý plak. Doporučuje se čištění každý den.
- Speciální krmiva s enzymy. Zuby se čistí kousáním granulí. U některých zvířat tato metoda ale nefunguje, mají ve zvyku kousat jen jednou stranou chrupu.
- Krmiva bez enzymů slouží jen pro mechanické čištění zubů.
- Dentální pamlsky odstraňují plak a zmírňují tvorbu zubního kamene. Můžete si vybrat mezi těmi pro mechanické čištění zubů nebo s obsahem enzymů.
- Speciální prášek z mořských řas lze přidávat do žrádla. Redukuje tvorbu plaku a zubního kamene.
- Roztok proti tvorbě plaku a zápachu z tlamy, který se přidává do vody.
- Zubní gel ulpívá na povrchu zubů a dásní a umožňuje tak působení aktivních složek.
- Čištění ultrazvukem u veterináře

Mechanickou práci kartáčku nic nenahradí

Péči o psí chrup řada majitelů podceňuje. Veterinářům pak na stole končí pacienti se zničenými dásněmi a velkými bolestmi. Přitom včasným zásahem by se podle Milana Richtera z veterinární kliniky v Turnově dalo celé řadě nevratných změn snadno vyhnout.

Jak často se setkáváte se psy, kteří mají problémy se zuby?

Prakticky denně. Ať již se jedná o pacienty diagnostikované při preventivní prohlídce nebo jsou stomatologické potíže přímou příčinou návštěvy ordinace. S nadsázkou se dá říct, že každý psí pacient trpí nějakou formou postižení dutiny ústní. Otázkou je pouze to, kdy obtíže překročí únosnou míru a bude nutné je řešit.

Jsou některé rasy náchylnější k ukládání zubního plaku a kamene víc než jiné?

Ano, zejména malá a miniaturní plemena. Problémy se však nevyhýbají ani velkým a služebním plemenům.

A co kazivost zubů?

S tou se u psů setkávám relativně zřídka. Pokud se už vyskytne, jedná se často o kontaktní postižení více zubů. Poslední klasické kazy jsem řešil u ridgebacka, chodského psa a šeltie. Časté jsou oproti tomu fraktury korunek zubů.

Platí pro psy totéž co pro lidi, že s přibývajícím věkem se objevují i problémy se zuby?

Jednoznačně ano. Zatímco u mladých jedinců nejčastěji provádím extrakce mléčného chrupu a řeším traumatické fraktury zubů, u starších psů převládá ošetření dásní, které narušuje hromadící se zubní plak.

Proč podle vás majitelé zanedbávají dentální hygienu svých psů?

V dnešní době máme problém najít si čas na sebe a děti, a tak nám už na ústní hygienu psího kamaráda často nezbývají síly. Přitom se jedná o dvě tři minuty, díky nimž předejdeme několika měsícům trápení s uvolněnými zuby a zápachem. Situace však není tak špatná. Dělal jsem internetovou anketu a výsledkem bylo, že zhruba polovina hlasujících čistí psovi zuby minimálně obden. To není špatné.

Jak s čistěním začít?

Nezbytné je začít v mladém věku. Štěňátko zvykáme na denní prohlížení tlamičky a jemné masáže dásní navlhčenou gázou. Jakmile to pejsek dobře zná, přistoupíme k opatrnému čištění zoubků. Vždy postupujeme po malých krůčcích napřed špičáky, pak přidáme řezáky, po precizním zvládnutí pokračujeme na stoličky, nakonec přijdou vnitřní strany čelistí. Když si pejska posadíme v dřepu mezi nohy a tělo fixujeme koleny, zbydou nám obě ruce na práci. Čištění usnadní měkké ultrasoft kartáčky a ochucené zubní pasty, nejlépe s šetrnými enzymy uvolňujícími plak.

Jak vůbec psi čistění zubů snáší?

Například můj pes si zvykl na každodenní rituál. Každý den po večeři a posledním pamlsku se posadí před koupelnu a čeká, až manželka přijde s kartáčkem a tou moc dobrou pastou, kterou pak ještě za odměnu dostane na prstu olízat. Je jen na majiteli, zda bude čištění zubů tiše trpěnou procedurou nebo oblíbeným rituálem na konci každého dne.

Co dělat, když pes čištění odmítá?

Na trhu je široká nabídka dentálních pochoutek, které svým tvarem a složením redukují množství plaku na zubech. Existují také preparáty k změkčení zubního kamene, které se přidávají do potravy. S výběrem poradí veterinář. Lidé by měli dát pozor na podvodníky s předraženými a podle mé zkušenosti mnohdy neúčinnými přípravky. Mechanickou práci kvalitního kartáčku však nic nenahradí.