Den zvířat je největší charitativní sbírka. Jedná se o akci nejen pro psí a kočičí útulky, ale i pro zařízení, která pomáhají týraným koním nebo hospodářským zvířatům. Celý výtěžek sbírky bude po skončení akce rozdělen rovným dílem mezi útulky z celé České republiky. Poprvé sbírka proběhla v roce 2019, kdy se podařilo vybrat 428 689 korun. Vloni se mezi 112 útulků rozdělilo 1 177 199 korun.

Naplnit misku mohou dárci opuštěným zvířatům v útulcích také online
Zvířata v útulcích uvítají podporu. Nakrmit je můžete i z pohodlí domova

Pořadatelem sbírky je spolek Běhejme a pomáhejme útulkům. „Možná si říkáte, proč to vlastně celé děláme. Náš sen je vytvořit pro zvířata podobnou sbírku, jako je Tříkrálová, kterou lidé podporují, věří jí a nebojí se o svůj příspěvek. Stejně tak se nemusí bát u naší organizace. Chceme i tímto bojovat proti pouličním podvodníkům s kasičkami a založit tradici, která stoprocentně pomáhá všem zvířatům,“ uvedl předseda spolku Petr Sokolík na webu denzvirat.cz, prostřednictvím nějž mohou lidé přispívat.

Posílat příspěvky mohou ale také přímo na transparentní bankovní účet 2901198295/2010. Do pátku 24. září se podařilo vybrat téměř 645 tisíc korun.

Den zvířat podporují i celebrity

Akce je podpořena také videem, ve kterém vystupují ambasadoři projektu Ivan Trojan, Ben Cristovao, Patricie Pagáčová, Alice Bendová, David Svoboda, Eva Samková, David Kraus, Jan Musil, Ljuba Krbová nebo Ondřej Neff.

Spolek Běhejme a pomáhejme útulkům podporuje týraná a opuštěná zvířata po celé České republice od roku 2014. Za tuto dobu organizace pomohla 146 neziskovým spolkům a zaslala jim 4,1 milionu korun. Charitativní akce se konají v Praze, Brně, Plzni, Klášterci nad Ohří, Opavě a Jablonci nad Nisou.

Španělští chrti galgo
Skončili by oběšeni či zastřeleni. Češi adoptují psy v nouzi z jiných zemí

„Spolek ale cítil nespravedlnost, že pomáhá jen psům a kočkám z útulků, které jsou v okolí měst, kam jezdí. A proto vznikl projekt Den zvířat, který pomáhá všem,“ doplnil Sokolík.

Do projektu se mohou zapojit útulky po celé republice. „Základními kritérii pro zařazení do projektu je kontrola hospodaření na transparentním nebo sbírkovém účtu, pravidelné kontroly od Krajské veterinární správy, aktivní snaha o umisťování zvířat v případě útulků, kladné reference a zároveň, aby vybraný spolek nebyl městský,“ sdělil předseda spolku.