Jeho vystrašení majitelé okamžitě vyrazili na pohotovost. Pes byl v tu dobu dezorientovaný, měl rozšířené zorničky a slintal a zvracel. Celou dobu se také motal a byl neklidný. V čekárně u veterináře se navíc přidal průjem. Šlo o jasné známky intoxikace.

Děti se se psy stávají nerozlučnými parťáky. Ilustrační snímek
Štěně jako dárek? Mazlíčka pořiďte dítěti staršímu tří let, radí veterinářka

Nakonec ale díky včasné péči vše dobře dopadlo. Oskar strávil 48 hodin v nemocnici a podstoupil také kontrolní vyšetření, poté byl propuštěn do domácí péče a na jeho zdraví se tato příhoda nepodepsala žádnými následky.

Pozor, co vám upadne od ruky

To, že se zvíře otráví něčím, co pozře doma, není nijak výjimečné. Veterináři se s takovým typem otravy setkávají častěji, než s případy, kdy mazlíček spořádá otrávenou návnadu venku.

„Různé pochutiny, potraviny a jídlo, které dokážou psi a kočky spořádat, velmi často způsobí ochutnávačům zažívací obtíže, průjem, zvracení, zánět slinivky a v horším případě i otravu,“ uvedl Bedřich Synek, ředitel společnosti PetExpert zabývající se pojištěním domácích mazlíčků.

V domácím prostředí může jít nejen o nevhodné potraviny nebo „lidské“ léky, ale například také různé předměty, jako jsou ponožky, kapesníky, tkaničky od bot nebo třeba čalouněné knoflíky z gauče. Někdy cizí těleso projde trávicím traktem bez obtíží, jindy je ale nutné přistoupit k chirurgickému zákroku.

Vědci zjistili, že ocas slouží psům ke komunikaci
K čemu psům slouží ocas? Vědci už mají jasno, každý pohyb znamená něco jiného

„Cizí těleso v trávícím traktu se projevuje velmi neurčitě. Někdy ani majitelé neví, že jejich pes nebo kočka spořádali, co neměli. V případě, že majitel má podezření na pozření cizího tělesa nebo neobvyklé látky či jídla svým mazlíčkem, je vhodné, aby se o dalším postupu poradil se svým veterinárním lékařem,“ radí Synek.

Když řádí traviči

Čas od času se objeví také případy, kdy zejména na sociálních sítích lidé upozorňují na řádění travičů v určitých lokalitách. Například v listopadu se otrávené návnady povalovaly v některých ulicích v Jindřichově Hradci. Šlo o buřty s chemikálií. „Rozborem návnad bylo zjištěno, že je do nich vložen hydroxid sodný, jehož pozření by mohlo způsobit trvalé poškození zdraví zvířete anebo smrt,“ informovala tehdy policejní mluvčí Věra Mžiková.

Několik případů uhynulých psů řešili v říjnu v Ústí nad Labem. Tam někdo pravděpodobně použil návnady na hubení potkanů. Psi po pozření zvraceli a pak zemřeli.

Oblečení musí psovi dobře sedět a ochránit ho před mrazem a deštěm
Nejen módní trend. Oblečení pro psy je někdy nutností, obzvlášť v mrazech

Projevy otravy mohou být podle odborníků různé, záleží na množství a použitém jedu. Při požití se ale vždy rychle zhorší zdravotní stav a nastupuje nechutenství, zvracení, nadměrné slinění, apatie, malátnost nebo křeče a občas i krvácivý průjem.

Pokud tak pojmete podezření, že vás pes při procházce venku něco pozřel, případně už jeví známky otravy, je důležité co nejrychleji navštívit veterináře. „Pokud má doma majitel tříprocentní peroxid vodíku, může ho předtím, než pojede k veterináři, zředit s vodou v poměru jedna ku jedné a pejskovi ho podat. Ten ho pak musí vypít tolik, dokud nezačne zvracet. Zároveň, pokud má doma nějaké živočišné uhlí, tak mu může podat třeba dvě až tři tablety,“ informovala veterinářka Markéta Grešíková.

Toxické potraviny
Do psího jídelníčku rozhodně nepatří: čokoláda, kofein, alkohol, hrozny, rozinky, rybíz, avokádo, ořechy, lidské léky, jádra z ovoce. Pozor také na houby, uzeniny či vařené kosti.

Traviči ale číhají také na volně žijící zvířata. Dravce a další živočichy dlouhodobě trávil prudce jedovatým karbofuranem muž na Břeclavsku. V úmyslu měl hubit škůdce jeho chovu holubů a drůbeže. Za své jednání vyfasoval tříletou podmínku.