Rozhodli jste se. Toužíte po štěňátku a víte, že na něj především v začátcích vašeho soužití budete mít dostatek času a trpělivosti při výchově. Než se ale vaše domácnost rozroste o dalšího člena rodiny, jistě je třeba zvážit, co od pejska očekáváte.

Šest podvyživených koní odebrala veterinární správa nezodpovědné majitelce.
Zvířata bez krmení či vody. Kontroly veterinářů odhalily prohřešky českých chovů

Toužíte po čistokrevném dalmatinovi, nebo vám postačí společnost voříška? I to hraje roli při rozhodování, kam se pro pejska vydáte.

Pozor na množírny

Úplně vyhnout byste se měli čím dál častěji diskutovaným problematickým chovům neboli množírnám. Množírnou se rozumí množení psů bez průkazu původu za účelem zisku v ne vždy vyhovujících podmínkách. Zvířata tu žijí často v klecích nebo kotcích na nepřiměřeně malém prostoru. Nemají dostatek vody ani krmiva a „chovatelé“ jim nezajišťují dostatečnou veterinární péči. Feny mohou být nakryty při každém hárání a vyčerpány. Štěňata bývají fenám odebírána příliš brzy, a to se často podepisuje na jejich zdraví a psychice.

Boj proti problematickým chovům velkého množství zvířat je důležitým tématem pro Státní veterinární správu (SVS). Kromě postupného zpřísňování legislativy, důsledných kontrol problematických chovů a následného postihování závažných porušení právních předpisů vidí SVS jako efektivní nástroj především osvětu veřejnosti.

Ilustrační snímek
Ztratil se vám pes? Poradíme, jak ho hledat

„Nemalá část osob pořizujících si psa či kočku si totiž stále neuvědomuje, že za určitých okolností to může svým nezodpovědným přístupem k nákupu zvířete být právě ona, kdo existenci množíren podporuje,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. „Pokud zde bude dostatečná poptávka po levných štěňatech bez ohledu na původ a chov v nevhodných podmínkách, sebepřísnější represe existenci množíren nezabrání,“ dodal Semerád.

Pokud chcete psa určitého plemene, vyberte si z regist- rovaných chovatelských stanic. Pokud vám na plemeni nezáleží, vezměte si pejska z útulku.

„Když si vyberete své vysněné štěně, zeptejte se chovatele, čím krmí fenu a štěňata po odstavu. Kvalitní krmivo lisované za studena bez chemie vyrobené z hodnotných surovin s vyváženým poměrem živin ušetří mnoho starostí jak při vývoji a růstu štěněte, tak i v posilování jeho imunity,“ říká odborník na výživu psů Jiří Švihálek z Yoggies.

Štěně je doma

Dočkali jste se a máte už štěňátko doma. Nyní je na místě obrnit se trpělivostí. Chvilku mu potrvá, než pochopí, že se na koberec močit nesmí a boty ani vaše ruce nejsou na kousání. Rozhodně jej fyzicky netrestejte a nekřičte na něj. Naopak, kdykoli štěně udělá něco špatně, řekněte klidně, ale důrazně „fuj“ nebo „ne“ a ukažte mu, jak je to správně. Za dobré chování jej hodně chvalte.

Pokud na štěně přijde potřeba, rychle jej přeneste na místo, kde ji vykonat může. Vždy ho za to pochvalte a nabídněte mu pamlsek. Štěňátka mají malý močový měchýř, který ze začátku neumějí moc ovládat. Mějte doma podložku, na kterou bude smět ze začátku chodit, a berte jej často ven.

Ilustrační snímek
Zraněný mazlíček? V akutním případě pomůže i zvířecí záchranka nebo hasiči

Na svou nepřítomnost doma štěně zvykejte postupně. Odcházejte vždy třeba jen na chvilku a zase se vraťte. Intervaly postupně prodlužujte. V prvních tý-dnech je vhodné vzít si v práci volno, abyste se tomuto postupnému zvykání na odloučení mohli věnovat.

Každé štěně by mělo dostávat větší množství kvalitní a hodnotné potravy vícekrát denně po menších porcích. Osmitýdenní štěně krmte čtyřikrát až šestkrát denně. Dávky krmiva postupně stoupají, přičemž denní frekvence krmení klesá. V půl až tři čtvrtě roce života byste psa měli krmit pravidelně už jen dvakrát denně.